Christmas 2016

Here you go, some glimpses from the Christmas celebrations and decorations back home in Jakobstad. The extended weekend was filled with love and joy, cosiness and warmth. There was also lots of food as usual, but to be honest, I am not particularly fond of traditional Finnish/Swedish Christmas food (like rice pudding, herring, stockfish, ribs and heavy gratins), except for my homemade carrot gratin – definitely a Christmas food craving of mine! When it comes to sweet treats, unfortunately, I did not have time to make Christmas candy like fudge and toffee, but chocolate pralines from the Karl Fazer Christmas selection are not so bad either. Moreover, we also had mulled wine (non-alcoholic, of course, I am a non-drinker all year round) with snacks in the form of almonds, raisins, gingerbread cookies and cheeses (well, I actually skipped the last mentioned because I just cannot stand mould cheese).

Santa Claus obviously thought that I have been good this year; apart from monetary gifts and interior stuff, I also got a large package with something that really sucks – in a positive sense since the package contained a brand new (and silent!) vacuum cleaner. Good stuff all in all!

After this well-needed Christmas holiday, I am about to go back to Vaasa for a few days in order to “be useful” and get some things done, now that I finally have a window to concentrate on tasks which I find meaningful. Moderation in all things, including lazy days.

Have a nice week!

 


Varsågoda, ovan ser ni glimtar från julfirandet och pyntet hemma i Jeppis. Det förlängda veckoslutet innehöll kärlek och glädje, mys och värme samt en massa mat förstås! Vi brukar sprida ut julbordet över december för att undvika frosseri in absurdum under julhelgen. Ärligt talat är jag inte överdrivet förtjust i traditionell julmat såsom risgrynsgröt, sill, lutfisk, revbensspjäll, Janssons frestelse och dylika stabbiga gratänger, men min hemlagade morotslåda (som faktiskt smakar morot) är ett måste! Annat som hittades på julbordet var honungsglaserade äppelklyftor stekta i smör och kryddade med kanel, sylt av egenhändigt plockade lingon, gröna ärter, julskinka, potatis samt mammas gräddsås – rejäl husmanskost alltså! Vad gäller sötsakerna hade jag tänkt göra egna i form av fudge, knäck och polkabräck, men sedan kom annat emellan så i år fick värken i snåltanden lindras med chokladpraliner ur Karl Fazers specialsortiment. Ytterligare hade vi även glöggmys (med alkoholfri glögg, jag föredrar vita jular både utom- och inomhus) med tilltugg i form av mandlar, russin, pepparkakor och ostar (visserligen skippade jag det sistnämnda för jag tål bara inte mögelost).

Uppenbarligen ansåg jultomten att jag har varit snäll i år för förutom penninggåvor och inredningsprylar låg det även “ett konstigt stort paket som någon av oss skulle få” under granen – och det visade sig vara till mig. Det innehöll en sak som verkligen suger – i positiv bemärkelse för det var nämligen en sprillans ny (och tystgående!) dammsugare. Bra och nyttiga julklappar allt som allt!

Efter denna välbehövliga ledighet ska jag strax bege mig iväg för några dagars vistelse i Vasa för att få något vettigt gjort, nu när jag äntligen har en lucka i schemat och kan koncentrera mig på meningsfulla uppgifter. Lite vardagsknog skadar inte, tvärtom blir jag smått rastlös av att bara glida runt hela dagarna. Visst har det varit skönt att varva sträcktittande och slösurfande med skönlitteratur och bloggande, men någon måtta får det vara på “dekadensen”. Det vore ju synd och skam att bli alltför försoffad – och på tal om skam, den norska tv-serien med samma namn som har blivit en riktig tittarsuccé föll mig verkligen inte i smaken när jag tog mig en titt i julhelgen. Jag ska inflika att jag älskar det norska språket och läser regelbundet ett par norska bloggar samt skulle gärna vilja åka på en rundresa till framförallt Lofoten. Däremot har jag aldrig gillat ungdomsserier som ska försöka efterlikna verkligheten, antagligen för att jag inte känner att jag direkt kan relatera till innehållet, aningen udda som jag är och alltid har varit. Så jag zappade över till “Reisen til julestjernen” via NRK, den filmen var mer i min smak, hopplös sagoromantiker som jag är!

Ha en bra vecka!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.